Инсинераторите, които се използват за изгаряне на отпадъци от земеделското производство няма да преминават през задължителна Оценка за въздействие върху околната среда(ОВОС). В Закона за опазване на околната среда, който бе променен днес на второ четене в пленарна зала, има изключение за земеделските производители, така както е определено и в европейското законодателство в тази област.

До въвеждането на по-облекчени изисквания към земеделските производители се стигна след като на второ четене в Комисията по околна среда и водите беше прието предложението, което засяга инвестиционните предложения, свързани с унищожаване на странични животински продукти, непредназначени за консумация от човека. По този начин на животновъдите се спестява труден, скъп и времеемък процес за извършване на ОВОС. Имаше опасност това изискване да бъде сериозна пречка пред справянето на стопаните с крехката епизоотична обстановка в страната и очакването на нови взривове от болести по животните, като африканската чума по свинете, например, която вилнее през лятото.

По-рано днес депутатите решиха на второ четене да бъдат направени промени в Закона за управление на отпадъците, които предвиждат по-строги изисквания към дейностите по изгаряне отпадъци. Целта е засилване на превантивния контрол, включително да се внесе успокоение в обществото, след изнесените случаи на опасения за нерегламентирано изгаряне на боклуци от чужбина или работа на инсталации при непозволен режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *