Фирма„Трока” ЕООД
СекторСелски туризъм
Програма / МяркаПРСР (2007-2013) / 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”
Одобрени разходи185,144.00 лв.
Субсидия70%

Описание на проекта

„Изграждане на къща за гости в местност Кастракли, с. Борино“

 Проектът за изграждане на къща за гости в местност Кастракли, землище на село Борино, е реализиран от фирма „Трока” ЕООД по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от Програмата за развитие на селските райони (2007‑2013). Инвестиционното намерение е за стартиране на дейност в сферата на еко туризма в селски райони.

Проектното предложение е внесено в Държавен фонд „Земеделие“ през март 2009 г. През ноември 2010 г. проектът е получава одобрение за финансиране на разходи в размер на 185,144 лв. Сключен е договор с ДФЗ за отпускане на безвъзмездна финансова помощ в рамките на 70% от инвестиционните разходи. Към днешна дата строително-монтажните дейности по къщата са приключени и тя функционира целогодишно. Съответната субсидия е изплатена.

          

Фирма „Трока“ ЕООД стартира дейността си през 2008 г. в с. Борино с основен предмет на дейност – туристически услуги. Дружеството закупува урегулиран поземлен имот в местност Кастракли, землище на с. Борино, където е извършена описаната инвестиция.

Благодарение на уникалното си местоположение Западните Родопи имат потенциала и се превръщат в една от най-посещаваните туристически дестинации в последните години. Все по-засиленото популяризиране на района, на неговите природни, културни и архитектурни забележителности увеличава търсенето на места за отсядане. В тази връзка има голяма перспектива за развитие на селски туризъм в района на община Борино, не само като леглова база, но и като природни дадености и възможности за осигуряване на забавления за гостите. Село Борино е най-голямото по брой на жители в Смолянска област. Разположено е сред малка котловина, заобиколена от върхове със заоблени била, обрасли с гъсти смърчови гори.

Къщата за гости, изградена от фирма „Трока“ ЕООД, предлага една добра възможност за почивка през уикенда или седмична почивка през всички сезони. Намира се на 9 км. северно от с. Борино, в Западните Родопи, местност „Кастракли”, в близост до едноименния язовир, с водна площ около 35 дка. и дълбочина 16 м. Уникалното е, че язовирът се пълни предимно от собствен извор, намиращ се на дъното.

Къщата е подходяща за семейни и приятелски посещения. Разполага с трапезария на първо ниво, оборудвана с кухненска линия, камина и отделен кът с телевизор. На второ ниво има четири стаи и три бани. Капацитетът е 8-10 човека. Във всички стаи има телевизор и мини бар.

От верандата и терасата се откриват прекрасни гледки към долината на местността „Кастракли” и близкия язовир, където любителите риболовци могат да си опитат късмета. Близо до къщата се намират пещерите „Еминова дупка” и „Пещерата на стрелите”, като те не са благоустроени и могат да се посетят с добра екипировка.


Последно добавени

Агробизнес Консултинг ЕООД сключи договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура BG16RFOP002-2.073 - Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19.
Целта на процедурата: Осигуряването на оперативен капитал за българските микро и малки предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19.
Очакваните резултати от подкрепата по процедурата се изразяват в постигане на положителен ефект по отношение на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работни места.
В резултат от изпълнението на процедурата се очаква Агробизнес Консултинг ЕООД, да продължи дейността си поне 3 месеца след приключване на проекта.
Полученото финансиране ще допринесе за стабилното функциониране на фирма „Агробизнес консултинг“ ЕООД и покриване на част от извършените разходи по време на епидемичната обстановка. Успешното осъществяване на проекта ще спомогне за по-лесното справяне с възникналите загуби, получени в следствие на глобалното разпространение на пандемията с COVID-19 и въведените карантинни мерки.

Girl in a jacket Girl in a jacket

Проект и главна цел: Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19

Номер на АДПБФП: BG16RFOP002-2.073-26781-C01

Бенефициент: АГРОБИЗНЕС КОНСУЛТИНГ ЕООД

Обща стойност: 10 000,00 лв., от които 8 500,00 лв. европейско и 1 500,00 лв. национално съфинансиране.

Начало: 30.09.2020 г.

Край: 30.12.2020г.