Проект на ЕТ „Алекс – Александър Христов Спасов”

ФирмаЕТ „АЛЕКС - Александър Христов Спасов“
СекторПреработка на риба
Програма / МяркаОперативна Програма за развитие на сектор „Рибарство” / 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултури”
Одобрени разходи2,529,753.87 лв.
Субсидия60%

Описание на проекта

„Изграждане на цех за преработка на риба с хладилен склад“

 Проектът за изграждане на цех за преработка на риба с хладилен склад е реализиран от ЕТ „Алекс – Александър Христов Спасов” в гр. София по мярка 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултури” от Оперативна Програма за развитие на сектор „Рибарство” (2007-2013). Инвестиционното намерение на фирмата е да се изгради модерно предприятие за преработка на риба с хладилен склад за съхранение на суровините и готовата продукция.

Проектното предложение е подадено през декември 2011 г. Само четири месеца по‑късно, през април 2012 г., проектът получава одобрение за финансиране. Следва подписване на договор с Държавен фонд „Земеделие“ за отпускане на безвъзмездна финансова помощ в размер на 60% от стойността на инвестиционните разходи, които възлизат на над 2,5 млн. лв. Към момента цехът е изграден и функционира, а съответната субсидия е изплатена на инвеститора.

     Spetsializirana-liniya      Tehnologichna-liniya

ЕТ „Алекс – Александър Христов Спасов” е семейна фирма, създадена през 1991 г. с основен предмет на дейност търговия с риба и рибни продукти. Търговецът стартира с асортимент от не повече от 10 – 20 вида стоки, а в момента предлага разнообразие от над 700 вида риба, морски и суши продукти от цял свят. За повече от двадесет години на пазара фирмата се е утвърдила като коректен доставчик и партньор, на когото разчитат едни от най-големите търговски вериги. Това обуславя и решението на фирмата да разшири дейността си като открие собствено производство на филетирана замразена сьомга, филетирана охладена сьомга, филетирана пушена сьомга, както и някои други разновидности. Този вид риба, доскоро познат главно като деликатес и луксозна стока в България, през последните години се е превърнал в един от най-търсените видове не само на световния, а и на нашия пазар. Целта на ЕТ „Алекс – Александър Христов Спасов” е да продължава да задоволява потребителското търсене, но не със стоки от внос, а със собствена продукция.

По проекта са извършени строително монтажните работи за изграждането на цеха за преработка. Цехът е построен върху собствен имот в местност „Враждебна‑ЮГ“ с площ 3000 кв. м., който ЕТ „Алекс – Александър Христов Спасов” придобива през юни 2010 г. Мястото за извършване на инвестицията е съобразено с търговската дейност, която кандидатът осъществява, и с факта, че основните клиенти са в град София. За обслужване на доставките за страната, фирмата разполага със собствен транспорт.

horizontalen-potok     Syomga      oborudvane

Също така по проекта е закупено цялостното технологично оборудване, необходимо за функциониране на предприятието: хладилно оборудване за цех; две хладилни камери; хладилен коридор и ледогенератор; стелажно оборудване с безболтова връзка за двете хладилни камери; електрокар високоповдигач; товарен асансьор (с капацитет 1500 кг. и две спирки, за да осъществява връзка между хладилния склад и цеха за преработка на риба); система за обезглавяване и филетиране на сьомга; специализирана технологична линия за мокра обработка на риба; специализирана технологична линия за нарязване на риба на слайсове; компактен охладител; автоматичен инжектор на марината; камера за опушване с хоризонтален поток и набор за студено опушване; вакуумопаковъчна машина; дизелгенератор; климатична инсталация за цех за преработка на риба; лицензиране и внедряване на интегрирана система за управление на бизнеса; и централизиран сървър бази данни.

Proizvodstven-protses      Riba-i-ribni-produkti

Производственият процес се характеризира с поточност и непрекъснатост. Основната суровина за производството е сурова сьомга – охладена или замразена, като се използва главно охладена суровина, а замразената е по-скоро изключение. Рибата за преработка се внася основно от Норвегия, където се произвежда най-качествената сьомга.

В резултат на осъществения проект цехът е оборудван с машини от последно поколение, с които се достига високо качество на произвежданите продукти. Преработвателните възможности на предприятието достигат 1200 кг. преработена риба на ден.


Последно добавени