Проект на ЕТ „Алекс – Александър Христов Спасов”

ФирмаЕТ „АЛЕКС - Александър Христов Спасов“
СекторПреработка на риба
Програма / МяркаОперативна Програма за развитие на сектор „Рибарство” / 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултури”
Одобрени разходи2,529,753.87 лв.
Субсидия60%

Описание на проекта

„Изграждане на цех за преработка на риба с хладилен склад“

 Проектът за изграждане на цех за преработка на риба с хладилен склад е реализиран от ЕТ „Алекс – Александър Христов Спасов” в гр. София по мярка 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултури” от Оперативна Програма за развитие на сектор „Рибарство” (2007-2013). Инвестиционното намерение на фирмата е да се изгради модерно предприятие за преработка на риба с хладилен склад за съхранение на суровините и готовата продукция.

Проектното предложение е подадено през декември 2011 г. Само четири месеца по‑късно, през април 2012 г., проектът получава одобрение за финансиране. Следва подписване на договор с Държавен фонд „Земеделие“ за отпускане на безвъзмездна финансова помощ в размер на 60% от стойността на инвестиционните разходи, които възлизат на над 2,5 млн. лв. Към момента цехът е изграден и функционира, а съответната субсидия е изплатена на инвеститора.

     Spetsializirana-liniya      Tehnologichna-liniya

ЕТ „Алекс – Александър Христов Спасов” е семейна фирма, създадена през 1991 г. с основен предмет на дейност търговия с риба и рибни продукти. Търговецът стартира с асортимент от не повече от 10 – 20 вида стоки, а в момента предлага разнообразие от над 700 вида риба, морски и суши продукти от цял свят. За повече от двадесет години на пазара фирмата се е утвърдила като коректен доставчик и партньор, на когото разчитат едни от най-големите търговски вериги. Това обуславя и решението на фирмата да разшири дейността си като открие собствено производство на филетирана замразена сьомга, филетирана охладена сьомга, филетирана пушена сьомга, както и някои други разновидности. Този вид риба, доскоро познат главно като деликатес и луксозна стока в България, през последните години се е превърнал в един от най-търсените видове не само на световния, а и на нашия пазар. Целта на ЕТ „Алекс – Александър Христов Спасов” е да продължава да задоволява потребителското търсене, но не със стоки от внос, а със собствена продукция.

По проекта са извършени строително монтажните работи за изграждането на цеха за преработка. Цехът е построен върху собствен имот в местност „Враждебна‑ЮГ“ с площ 3000 кв. м., който ЕТ „Алекс – Александър Христов Спасов” придобива през юни 2010 г. Мястото за извършване на инвестицията е съобразено с търговската дейност, която кандидатът осъществява, и с факта, че основните клиенти са в град София. За обслужване на доставките за страната, фирмата разполага със собствен транспорт.

horizontalen-potok     Syomga      oborudvane

Също така по проекта е закупено цялостното технологично оборудване, необходимо за функциониране на предприятието: хладилно оборудване за цех; две хладилни камери; хладилен коридор и ледогенератор; стелажно оборудване с безболтова връзка за двете хладилни камери; електрокар високоповдигач; товарен асансьор (с капацитет 1500 кг. и две спирки, за да осъществява връзка между хладилния склад и цеха за преработка на риба); система за обезглавяване и филетиране на сьомга; специализирана технологична линия за мокра обработка на риба; специализирана технологична линия за нарязване на риба на слайсове; компактен охладител; автоматичен инжектор на марината; камера за опушване с хоризонтален поток и набор за студено опушване; вакуумопаковъчна машина; дизелгенератор; климатична инсталация за цех за преработка на риба; лицензиране и внедряване на интегрирана система за управление на бизнеса; и централизиран сървър бази данни.

Proizvodstven-protses      Riba-i-ribni-produkti

Производственият процес се характеризира с поточност и непрекъснатост. Основната суровина за производството е сурова сьомга – охладена или замразена, като се използва главно охладена суровина, а замразената е по-скоро изключение. Рибата за преработка се внася основно от Норвегия, където се произвежда най-качествената сьомга.

В резултат на осъществения проект цехът е оборудван с машини от последно поколение, с които се достига високо качество на произвежданите продукти. Преработвателните възможности на предприятието достигат 1200 кг. преработена риба на ден.


Последно добавени

Агробизнес Консултинг ЕООД сключи договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура BG16RFOP002-2.073 - Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19.
Целта на процедурата: Осигуряването на оперативен капитал за българските микро и малки предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19.
Очакваните резултати от подкрепата по процедурата се изразяват в постигане на положителен ефект по отношение на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работни места.
В резултат от изпълнението на процедурата се очаква Агробизнес Консултинг ЕООД, да продължи дейността си поне 3 месеца след приключване на проекта.
Полученото финансиране ще допринесе за стабилното функциониране на фирма „Агробизнес консултинг“ ЕООД и покриване на част от извършените разходи по време на епидемичната обстановка. Успешното осъществяване на проекта ще спомогне за по-лесното справяне с възникналите загуби, получени в следствие на глобалното разпространение на пандемията с COVID-19 и въведените карантинни мерки.

Girl in a jacket Girl in a jacket

Проект и главна цел: Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19

Номер на АДПБФП: BG16RFOP002-2.073-26781-C01

Бенефициент: АГРОБИЗНЕС КОНСУЛТИНГ ЕООД

Обща стойност: 10 000,00 лв., от които 8 500,00 лв. европейско и 1 500,00 лв. национално съфинансиране.

Начало: 30.09.2020 г.

Край: 30.12.2020г.